Πρόσφατα είχα μία συνειδητοποίηση, φαινομενικά αυτονόητη μεν, πικρή ανάλογα με την περίπτωση δε, που πυροδότησε σκέψεις γύρω από τη διαδικασία για μια αλλαγή καριέρας. Συνειδητοποίησα ότι η πλειονότητα των ανθρώπων επιλέγει ποιό επαγγελματικό μονοπάτι θα διαβεί στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας.
Ειδικά όταν μιλάμε για την ελληνική πραγματικότητα, στην οποία η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο αποτελεί μία θεμελιώδη αξία για τις περισσότερες οικογένειες, συχνά ο διάδρομος εκείνος που συνδέει μία πανεπιστημιακή σχολή με τη μελλοντική εργασιακή πραγματικότητα είναι μονόδρομος.
Επιπλέον, σε μια χώρα όπως η δική μας, στην οποία η μικρή επιχείρηση είναι η βασική μονάδα από την οποία συνίσταται η εγχώρια οικονομία, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση, ανεξαρτήτως από τα ενδιαφέροντά τους και τις προσδοκίες που έχουν για τη ζωή τους.
Κι έτσι, οι ίδιες οι οικογένειες αφηγούνται την αλλαγή καριέρας ή τη διοχέτευση σε ένα επάγγελμα διαφορετικό από το δικό τους σαν μία επιλογή που δύσκολα θα παράσχει οικονομική και ψυχολογική ασφάλεια στο άτομο.
Τι γίνεται, όμως, όταν αυτό που επέλεξες να σπουδάσεις δε σε εκφράζει και δε σε ευχαριστεί; Τι γίνεται αν η δουλειά που έχεις αυτή τη στιγμή σε δυσαρεστεί και σε κάνει να αισθάνεσαι πως δεν αξιοποιείς τις δυνατότητές σου, και ούτε καλλιεργείς τις ικανότητες που θα ήθελες;
Οι άνθρωποι δεν είμαστε δέντρα για να ριζώνουμε εσαεί σε ένα άνυδρο μέρος στο οποίο δυσανασχετούμε. Η επιλογή που έκανες στα 17 σου, η επιλογή της οικογένειάς σου ή ακόμη και μία απόφαση που πήρες για λόγους βιοποριστικών αναγκών δε χρειάζεται να είναι καταδικαστικές.
Η αλλαγή καριέρας είναι πολύ πιο συνηθισμένη απ’όσο νομίζεις. Μάλιστα, σε μία εποχή τόσης ζήτησης αλλά και τόσων ευκαιριών για δικτύωση και αναζήτηση πληροφορίας, μπορεί να είναι και ευκολότερη απ’όσο την έχεις στο μυαλό σου.
6 συμβουλές για εσένα που σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε αλλαγή καριέρας
- Εντόπισε τα χαρακτηριστικά που σου αρέσουν στην ήδη υπάρχουσα δουλειά σου
Ακόμα και αν φαντάζει δύσκολο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά στη δουλειά που κάνεις αυτή τη στιγμή τα οποία σε ικανοποιούν ή σου προσφέρουν κάτι ταιριαστό και σημαντικό για εσένα.
Αυτά μπορεί να είναι η επαφή (ή μη) με τον κόσμο, η συναδελφικότητα, η ευελιξία, ο αυτοματισμός των εργασιών, μεταξύ πολλών άλλων. Συχνά, όταν ορισμένα από τα στοιχεία ενός εργασιακού περιβάλλοντος νοσούν (εξ άλλου αυτός είναι και ο συνηθέστερος λόγος για μια αλλαγή καριέρας), είναι εύκολο να συσκοτιστούν και οι θετικές ποιότητές του.
Εφ’όσον εντοπίσεις αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά, τώρα μπορείς να δεις ποιά είναι τα σημαντικότερα για εσένα, και να προσπαθήσεις να τα αναζητήσεις σε ένα άλλο μονοπάτι.
Έπειτα, γνωρίζοντας κάποια από αυτά τα συστατικά που δεν επιθυμείς να βρίσκονται στην εργασιακή πραγματικότητά σου, μπορείς έτσι να αποκλείσεις πεδία ή χώρους εργασίας όπου τα εντοπίζεις.
- Παρατήρησε τον εαυτό σου ολιστικά
Αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε ένα επαγγελματικό μονοπάτι που δε σε ευχαριστεί, είναι επίσης πιθανό να δυσκολεύεσαι να σε δεις έξω από αυτό, και να θυμηθείς ποιά είναι στ’αλήθεια τα δικά σου προτερήματα, οι δεξιότητες και οι ικανότητές σου – επομένως και να σε φανταστείς σε μία πιθανή αλλαγή καριέρας.
Υπενθύμισε στον εαυτό σου τα δυνατά σου σημεία: Αυτά είναι που θα διοχετεύσεις σε μια αλλαγή καριέρας. Μπορεί να είσαι αναλυτικό μυαλό, να διέπεσαι από οργανωτικότητα, να αποζητάς τη δημιουργικότητα στη ζωή σου, ή να τα πηγαίνεις καλά στο γραπτό λόγο.
Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι εξαιρετικά λειτουργικές σε πολλά επαγγέλματα.
- Μη φοβάσαι την έλλειψη εμπειρίας – οι δεξιότητες είναι μεταβιβάσιμες
Ένα συχνό εμπόδιο που βάζουμε στους εαυτούς μας όταν σκεφτόμαστε την αλλαγή καριέρας είναι η απειρία μας. Συχνά, έχοντας περάσει πολλά χρόνια σε ένα χώρο εργασίας, αισθανόμαστε ότι είναι το μοναδικό έργο που μπορούμε να αναλάβουμε.
Κι όμως, οι δεξιότητες που κατακτούμε είναι μεταβιβάσιμες (transferable skills). Αυτό σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνονται αποκλειστικά στην τωρινή μας καριέρα, αλλά μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα πεδία, άπαξ και αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας.
Ακόμα όμως και αν αισθάνεσαι ότι υπολείπεσαι σε κάποιες δεξιότητες, αυτό δε χρειάζεται να σε αποθαρρύνει από το να προσπαθήσεις για μία διαφορετική θέση εργασίας. Συχνά η συνολική μας πείρα είναι σημαντικότερη από μία εξαντλητική λίστα προσόντων ή ακόμη και πτυχίων – όσο σημαντικά και αν είναι και αυτά – για μια αλλαγή καριέρας.
- Αναρωτήσου τι σε οδήγησε να επιλέξεις την ήδη υπάρχουσα καριέρα σου
Κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: «Ποιοί ήταν οι λόγοι και οι επιρροές που με οδήγησαν να διαλέξω αυτή τη δουλειά;». Οι απαντήσεις μπορεί να σε εκπλήξουν, και μέσα σε αυτές βρίσκεται μία σημαντική πληροφορία: Ο τρόπος με τον οποίο προχωράς στη λήψη αποφάσεων πάνω σε αυτόν τον τομέα.
Εφ’όσον ενδιαφέρεσαι για μια αλλαγή καριέρας, είναι σημαντικό οι λόγοι που σε ωθούν σε αυτή να είναι πηγάζουν από ένα συνειδητό σου κομμάτι.
Συχνά, η επιλογή επαγγέλματος δεν αποφασίζεται μόνο από τις προτιμήσεις και το σύστημα αξιών μας, αλλά και από εξωτερικές επιρροές, όπως ο κοινωνικός περίγυρος, οι μύθοι και τα στερεότυπα γύρω από συγκεκριμένους επαγγελματικούς ρόλους, αλλά και μία προηγούμενη εκδοχή του εαυτού μας που αυτή τη στιγμή, έχοντας εξελιχθεί, αποζητά διαφορετικά πράγματα.
- Προσπάθησε να κοιτάξεις το παρόν αλλά και το μέλλον σου
Δεδομένου ότι σκέφτεσαι σοβαρά μια αλλαγή καριέρας, πιθανώς να βρίσκεσαι σε μία φάση της ζωής σου που οι ανάγκες σου είναι αυξημένες, αλλά και σε μία ηλικία αποφασιστική για το μέλλον σου.
Είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστείς πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου σε ένα βάθος χρόνου, όχι για να προσδώσεις αυξημένο άγχος, αλλά για να μπορέσεις να οργανώσεις με τον καλύτερο και πιο διευκολυντικό τρόπο, για εσένα, μια πιθανή αλλαγή καριέρας.
Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να σκεφτείς αφ’ενός τις οικονομικές σου προσδοκίες, και αφ’ετέρου την προσωπική σου ζωή.
Αν σκέφτεσαι, για παράδειγμα, να κάνεις οικογένεια, ίσως αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επιλέξεις μια δουλειά με πολλά ταξίδια ή αν πρέπει να ξανασπουδάσεις για να μπεις σε ένα διαφορετικό εργασιακό πεδίο, ίσως η αλλαγή καριέρας να πρέπει να καθυστερήσει ορισμένα ακόμη χρόνια, γεγονός για το οποίο χρειάζεσαι να σε προετοιμάσεις.
- Συνδέσου με ανθρώπους και μη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια
Σκέψου τους ανθρώπους που έχεις στον κύκλο σου. Αν υπάρχει κάποιος ο οποίος να ασχολείται με το επάγγελμα που θέλεις να ακολουθήσεις, μπορείς να πάρεις πληροφορίες, συμβουλές ή ακόμα και συστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο είναι καλό να κινηθείς.
Ακόμα και αν δε γνωρίζεις προσωπικά κάποιον, το LinkedIn μπορεί να αποδειχθεί ένα σπουδαίο εργαλείο. Συνδέσου με ανθρώπους που εργάζονται στη βιομηχανία που σε ενδιαφέρει, και παρακολούθησε την επαγγελματική τους πορεία. Μπορείς ακόμη και να στείλεις ένα μήνυμα ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, μπορείς επίσης να απευθυνθείς σε έναν σύμβουλο επαγγελματικής σταδιοδρομίας, για να λάβεις μία επιστημονική καθοδήγηση για την αλλαγή καριέρας που επίκειται.
Για το τέλος, θέλω να σου πω ότι δεν έχεις υποχρέωση σε κανέναν να λογοδοτήσεις για την αλλαγή καριέρας στην οποία σκέφτεσαι να προχωρήσεις. Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να αλλάζουμε άποψη, να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα αλλά και να αποτυγχάνουμε (ναι!). Η αλλαγή είναι ένδειξη ωριμότητας και αυξημένης αυτογνωσίας. Τόλμησέ την!