Λοιπόν, λοιπόν, λοιπόν… Καλά ήταν όσο κράτησε, σωστά; Ξάπλες καθημερινά στην αγαπημένη μας παραλία, κοκτέιλ στο πιο τέλειο beach bar του νησιού, βόλτες στην πόλη, φαγητό… Πάλι φαγητό και λίγο ακόμη.
Δεν ξέρω για εσένα, πάντως εμένα η επιστροφή στη δουλειά μου θυμίζει το ξυπνητήρι που χτυπάει ένα δευτερόλεπτο αφού έχεις ήδη ανοίξει τα μάτια σου. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείς να χουζουρέψεις.
Να θυμηθώ να ξεφορτωθώ αυτό το ξυπνητήρι.
Αλλά μιλούσαμε για την επιστροφή στη δουλειά. Αφού ξεστομίσαμε αυτήν τη δύσκολη φράση, ας δούμε και πώς θα αντιμετωπίσεις τον γυρισμό μετά από την περίοδο χαλάρωσης που σου ήταν τόσο απαραίτητη. Μια ομαλή μετάβαση δεν είναι εύκολη, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτη.
1. Η επιστροφή στη δουλειά δεν πρέπει να γίνει την ίδια μέρα που τελειώνει το ταξίδι σου
Αν υπήρχε ένας ορισμός μιας μη ομαλής μετάβασης, θα ήταν αυτός. Η επιστροφή στη δουλειά είναι καλό να μην γίνει την ίδια μέρα που θα τελειώσει το ταξίδι σου. Χρειάζεσαι λίγο χρόνο να ξεκουραστείς. Ναι, ακόμη και από τις διακοπές. Επίσης, μπορεί να πρέπει να οργανώσεις μερικά πράγματα στο σπίτι μόλις επιστρέψεις.
Ή μπορείς απλώς να συνεχίσεις να χαλαρώνεις, αλλά να αρχίσεις να μπαίνεις και σε ένα mood που αρμόζει περισσότερο στην πόλη και στη δουλειά. Όσο και αν δεν θέλεις να σπαταλήσεις μέρες από την άδειά σου για να μείνεις στο σπίτι, θα ξαφνιαστείς μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο το χρειάζεσαι στ’ αλήθεια.
2. Οργανώσου καλά
Okay! Τώρα που έχεις μπει σε work mode (ένα δάκρυ κύλησε), έχει έρθει η ώρα να οργανωθείς για την πραγματική επιστροφή στη δουλειά. Αρχικά, θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στο πρόγραμμά σου. Τι χρονοδιαγράμματα έχεις, ποια meetings έχουν προγραμματιστεί, ποια project τρέχουν; Αν έχεις υπόψη σου τι πρόκειται να συμβεί, τίποτα δεν μπορεί να σε ξαφνιάσει.
Πέρα από αυτό, είναι καλή ιδέα να θέσεις προτεραιότητες στις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Κατηγοριοποίησε τα tasks σου με βάση το τι είναι πιο σημαντικό, ανάλογα και με τα project επάνω στα οποία δούλευες πριν φύγεις για διακοπές.
3. Φέρε σουβενίρ!
Ίσως αυτή η συμβουλή δεν είναι για όλους, καθώς ένα σουβενίρ μπορεί να κάνει κάποιους από εμάς να αισθάνονται έντονα την επιθυμία να βρεθούν πίσω στο νησί των διακοπών τους (ένοχη η υποφαινόμενη).
Παρ’ όλα αυτά, εκτός του ότι είναι μια τέλεια λύση για να διακοσμήσεις το γραφείο της δουλειάς σου, κάνοντάς το πιο ζωντανό και ενδιαφέρον, είναι και κάτι που μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη διάθεσή σου. Αν ξεκινήσεις με καλή διάθεση, η μετάβαση θα είναι σίγουρα πιο εύκολη.
4. Ενημερώσου για τις εξελίξεις
Βάζω στοίχημα δυο πάστες ότι το πρώτο πράγμα που θα σε ρωτήσουν οι συνάδελφοί σου μόλις επιστρέψεις είναι το πώς πέρασες στις διακοπές σου. Θα μιλήσετε για τουλάχιστον 20 λεπτά σχετικά με αυτό, με την ενοχή ότι θα έπρεπε να δουλεύετε εκείνην την ώρα, εκτός αν αφιερώσετε το διάλειμμά σας στο να κάνετε catch-up.
Επωφελήσου αυτής της ευκαιρίας για να ενημερωθείς για τις εξελίξεις στο γραφείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς προχώρησε η δουλειά όσο έλειπες και οι συνάδελφοί σου μπορούν να σε βοηθήσουν με αυτό.
5. Γύρνα πίσω στο χρόνο
Γύρνα πίσω στο χρόνο και δώσε οδηγίες στον εαυτό σου να καθαρίσει και να οργανώσει το γραφείο της δουλειάς. Μάλλον δεν μπορείς να το κάνεις (εκτός αν μας κρύβεις κάτι), οπότε καλό θα ήταν να έχεις φροντίσει να οργανώσεις το χώρο της δουλειάς σου πριν φύγεις για διακοπές. Έτσι, όταν γυρίσεις δεν θα βρεθείς σε ένα χάος και θα μπορείς να αρχίσεις να δουλεύεις πιο άνετα.
Ελπίζω αυτά τα tips για μια ομαλή επιστροφή στη δουλειά να σου φανούν χρήσιμα! Θα δεις ότι θα συνηθίσεις την καθημερινότητα προτού καν το καταλάβεις. Μέχρι τις επόμενες διακοπές και τους νέους μηχανισμούς άμυνας που θα σκαρφιστούμε, stay strong!