Διατροφή

Ιπποκράτης & η θεωρία των 4 γεύσεων

Ο Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής και διατροφολογίας, παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως ο διασημότερος ιατρός της αρχαιότητας, αφουγκράστηκε όσα η εποχή της τέχνης είχε ανάγκη, παραχωρώντας τον απαιτούμενο χώρο και στην επιστήμη της ιατρικής.

Γράφει η Γεωργία Ν. Βερλέκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διαιτολογικό Γραφείο Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc (Hons), MScNYSCDN
Τμήμα Διατροφής – Κλινικής Διαιτολογίας Metropolitan General

Ιπποκράτης: Λίγα λόγια για το έργο του

Πρωτοπόρος καθώς ήταν, ο Ιπποκράτης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και εμβάθυνε περισσότερο στην υγεία και την ασθένεια, δίνοντας έμφαση στα πολυπαραγοντικά αίτια διατήρησης της υγείας ή εμφάνισης της αρρώστιας . Στο συγγραφικό του έργο, ο Ιπποκράτης αναφέρεται στην πρόληψη και τη θεραπεία και τη συσχέτιση τους με τη διατροφή και το περιβάλλον.

Οτιδήποτε υπερβολικό είναι αντίθετο στη φύση.
Ιπποκράτης

Η Ιπποκράτειος Διατροφή εξυμνεί το μεγαλείο της φύσης και υποστηρίζει την αρμονία που πρέπει να υπάρχει στις γεύσεις. Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό που ήθελε να μας πει ο Ιπποκράτης… Δεν αποκλείουμε κάποια κατηγορία τροφίμου ή συγκεκριμένα τρόφιμα από τη διατροφή και εστιάζουμε στην ισορροπημένη πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και γεύσεων.

Οι 4 βασικές γεύσεις είναι το αλμυρό, το ξινό, το πικρό και το γλυκό. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή έχει σχεδόν αφανιστεί το πικρό από το τραπέζι, ενώ τείνει να διαγραφεί και το ξινό, με αποτέλεσμα να επικρατούν στο πιάτο κυρίως η αλμυρή και η γλυκιά γεύση, προκαλώντας ανισορροπία στη λειτουργία του σώματος.  

Ξινό (Καθαρισμός του οργανισμού – αντικαρκινικές ιδιότητες!) Ιπποκράτης & η θεωρία των 4 γεύσεων

Υπάρχει συσχέτιση της ξινής γεύσης με το λεμόνι. Πόσο λεμόνι καταναλώνουμε καθημερινά; Η ποσότητα αρκεί για να προσφέρει στον οργανισμό όλες του τις ευεργετικές ιδιότητες;

Το λεμόνι βοηθά τον οργανισμό στην εξισορρόπηση του pH, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, συμβάλει στην καταπολέμηση των μολύνσεων, στην ομαλή λειτουργεία του εντέρου, είναι φυσικό τονωτικό του ήπατος, υγροποιεί τη χολή, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, περιέχει αντικαρκινικές ουσίες και προσφέρει πολλά ακόμα στον οργανισμό.

Όσο περισσότερο τρέφουμε το σώμα χωρίς παράλληλη κάθαρση, τόσο περισσότερο το βλάπτουμε.
Ιπποκράτης

Καταναλώστε περισσότερο λεμόνι καθημερινά και σίγουρα θα κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας! Προσθέστε λίγες σταγόνες λεμονιού στο νερό σας, επάνω στο ψητό κρέας και ψάρι και τις σαλάτες σας.

Αλμυρό (Καρδιακά νοσήματα – υπέρταση )

Ιπποκράτης & η θεωρία των 4 γεύσεωνΗ αλμυρή γεύση ταυτίζεται με το αλάτι. Το αλάτι συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και υπέρτασης. Μην αποκλείετε το αλάτι από τη ζωή σας. Χρησιμοποιείστε το με μέτρο. Προσθέστε λίγο μόνο αλάτι στο φαγητό σας κατά το μαγείρεμα και μην ρίχνετε επιπλέον στο πιάτο σας.

Δώστε περισσότερη γεύση με λεμόνι, ξύδι, μπαχαρικά, μυρωδικά, βότανα, σκόρδο και κρεμμύδι! Ελέγξτε τις συσκευασίες τροφίμων και κυρίως των αρτοσκευασμάτων και των δημητριακών πριν τα αγοράσετε, καθώς τα περισσότερα είναι κρυφές πηγές νατρίου.

Γλυκό (Φλεγμονή – Κακοήθειες) Ιπποκράτης & η θεωρία των 4 γεύσεων

Όλα τα κύτταρα του οργανισμού, υγιή και καρκινικά, χρειάζονται γλυκόζη για να επιβιώσουν. Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης ή η αποχή από κάθε είδους σάκχαρο και υδατάνθρακα δεν επιταχύνει ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξή των κυττάρων αντίστοιχα. Γενικά οι υδατάνθρακες, ακόμη και η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη δεν είναι ικανή να βλάψει τον οργανισμό με αυτό τον τρόπο, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο.

Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου, όταν η ποσότητα που προσλαμβάνεται καθημερινά είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει αύξηση σωματικού βάρους και λίπους και να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου. Επομένως, η σχέση ζάχαρης και καρκίνου είναι έμμεση και η καρκινογένεση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συσχετιστεί με τη χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που προκαλείται στο σώμα, εξαιτίας της χρόνιας υπερβαρίας, της παχυσαρκίας ή της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Πράγματι, το μέτρο είναι η προϋπόθεση για την παραπάνω θεωρία. Προτιμήστε καλούς υδατάνθρακες στο τραπέζι σας, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρώμη, άγριο ρύζι, φρούτα, λαχανικά κ.ο.κ.. Την ώρα του γλυκού μικρή ποσότητα γλυκό του κουταλιού ή λίγοι ωμοί ξηροί καρποί με μέλι και κανέλα θα μπορούσαν να καλύψουν την ανάγκη σας.

Πικρό (Υγεία)

Ιπποκράτης & η θεωρία των 4 γεύσεωνΗ πικρή γεύση δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική! Όμως, προάγει την υγεία του συκωτιού, εφόσον καταναλώνεται συστηματικά. Κρατά σε ισορροπία τη γλυκόζη στο αίμα, βελτιώνει το μεταβολισμό και το λιπιδαιμικό προφίλ και βοηθά στην βέλτιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Τέτοιες τροφές είναι το ραντίτσιο, το ταραξάκο (άγριο ραδίκι), η ρόκα, το αντίδι, το κατσαρό λάχανο κ.ά. Για να γίνει πιο ευχάριστη η γεύση τους συνδυάστε τα σε σαλάτες με κόκκινα ωμά φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, βαλσαμικό ξύδι και πιο δροσερές γεύσεις και θα δείτε πως δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολο να υιοθετήσετε αυτή τη διατροφική συνήθεια!

Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει το φάρμακό σας.
Ιπποκράτης

 

Περισσότερα

Γράψτε ένα σχόλιο...

Back to top button
Συναίνεση GDPR σε Cookie με το Real Cookie Banner

Adblock Detected

Υποστηρίξτε την δουλειά μας απενεργοποιώντας το adblock για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε για εσάς ποιοτικό περιεχόμενο.