Αισθάνεσαι εξαντλημένος και δεν μπορείς να κοιμηθείς ; Καταφέρνει να σε πάρει ο ύπνος, αλλά είναι διακοπτόμενος και ανήσυχος με αποτέλεσμα να μην σε ξεκουράζει; Σταμάτα να μετράς προβατάκια και ρίξε μια ματιά στα παρακάτω κόλπα. Θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν πουλάκι.
Πως θα ξεπεράσεις τα προβλήματα ύπνου
ΚΡΑΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΝΟΥ
Έχεις ένα έμφυτο βιολογικό ρολόι – το σώμα σου – το οποίο καταλαβαίνει πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, ανάλογα με την θέση του ηλίου. Αυτή η λειτουργία ονομάζεται “κιρκάδιος ρυθμός” κι όταν δεν τον ακολουθείς, αρχίζουν τα προβλήματα ύπνου.
Ιδανικά πρέπει να πέφτεις για ύπνο και να ξυπνάς, πάντα τις ίδιες ώρες. Αν το καταφέρεις αυτό, έστω και προσεγγιστικά, τότε θα έχεις “ρυθμίσει” το βιολογικό σου ρολόι και θα κοιμάσαι πιο εύκολα.
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος για να κάνεις ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο πριν ξαπλώσεις, αλλά να ξέρεις ότι σίγουρα θα σε βοηθήσει και στον ύπνο. Το σώμα θα χαλαρώσει και ο ύπνος θα έρθει γρηγορότερα και ποιοτικότερα.
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Οι Η/Υ και τα κινητά τηλέφωνα παράγουν μπλε ακτινοβολία η οποία έχει ήδη σχετιστεί με προβλήματα ύπνου.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα της αποδιοργάνωση της παραγωγής μελατονίνης από τον εγκέφαλο μας και ως εκ τούτου την δυσκολία στον ύπνο. Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και κλείσε το κινητό και τον Η/Υ μια ώρα τουλάχιστον πριν ξαπλώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Όταν λέμε βιβλίο εννοούμε το παραδοσιακό χάρτινο βιβλίο. Όχι e-book γιατί κάθε ηλεκτρονική συσκευή, όπως είπαμε σε επηρεάζει αρνητικά στον ύπνο. Μελέτες έδειξαν ότι όσοι διάβαζαν κανονικό βιβλίο κοιμήθηκαν νωρίτερα, από όσους δεν διάβαζαν καθόλου ή διάβαζαν e-book.
ΡΥΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΟΥ
Μια σχετικά χαμηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο σου, βοηθά να κοιμηθείς γρηγορότερα και να αποφύγεις τα προβλήματα ύπνου. Η θερμοκρασία αυτή συνήθως κυμαίνεται στους 16 – 18 βαθμούς Κελσίου, αλλά μπορείς να την προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες.
ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ
Μπορεί να σου δίνει μια ψευδή αίσθηση χαλαρότητας, αλλά στην ουσία σου χαλάει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σου. Με λίγα λόγια, μπορεί να κοιμηθείς πιο εύκολα, αλλά θα κοιμηθείς άσχημα και λιγότερο με αποτέλεσμα να ξυπνήσεις κουρασμένος. Το καλύτερο είναι να μην έχεις πιεί αλκοόλ τουλάχιστον 4 ώρες πριν ξαπλώσεις.
ΑΠΟΦΥΓΕ ΤΗΝ ΝΙΚΟΤΙΝΗ
Είτε κανονικά τσιγάρα, είτε ηλεκτρονικά, η νικοτίνη που περιέχουν μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο και να προκαλέσει προβλήματα ύπνου. Όπως και με το αλκοόλ, 4 ώρες πριν ξαπλώσεις, απλά μην καπνίσεις. Ναι, όταν είσαι καπνιστής δεν είναι ιδιαίτερα απλό αυτό, αλλά προσπάθησε να τηρήσεις για το μεγαλύτερο διάστημα που μπορείς.
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΦΕΙΝΗ
Για τους ίδιους λόγους που πρέπει να αποφύγεις την νικοτίνη και το αλκοόλ, έτσι καλό είναι να μην καταναλώσεις οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, τουλάχιστον 6 ώρες πριν ξαπλώσεις. Όχι μόνο καφέ αλλά και τσάι, αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά.
ΜΗΝ ΤΡΩΣ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Η ώρα των γευμάτων σου παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του βιολογικού σου ρολογιού, όπως και η ποσότητα τους. Προσπάθησε να τρως το βραδινό σου, όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποφύγεις προβλήματα ύπνου. Μην πέφτεις για ύπνο με γεμάτο στομάχι γιατί θα στριφογυρνάς σαν το κοκορέτσι στη σούβλα. Αν πεινάσεις δραματικά – και μόνο τότε – φάε κάτι ελαφρύ.
ΒΟΛΕΨΟΥ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΟΥ
Το κρεβάτι που κοιμάσαι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου που θα κάνεις. Μην το παίρνεις αψήφιστα. Αν δεν είναι επίπεδο το στρώμα ή είναι πολύ σκληρό ή σε ενοχλεί οτιδήποτε, φρόντισε το. Ιδανικά κάθε 5 – 7 χρόνια χρειάζεται αλλαγή στρώματος, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ύπνου.
Μπορεί να σου φαίνονται πολλά τα παραπάνω, αλλά θυμήσου πόσες φορές σηκώθηκες το πρωί και ήσουν “χώμα” από την κούραση και τα προβλήματα ύπνου. Αξίζει τον κόπο να τα κάνεις. Θα κοιμηθείς “σαν πουλάκι”.
Άντε και – κυριολεκτικά – καλόν ύπνο.