Γράφει η Γεωργία Ν. Βερλέκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διαιτολογικό Γραφείο Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc (Hons), MSc, NYSCDN
Τμήμα Διατροφής – Κλινικής Διαιτολογίας Metropolitan General
Αγαπητοί γονείς,
Είναι γεγονός πως οι φοβίες και οι έγνοιες από τη στιγμή που φέρατε στον κόσμο τα παιδιά σας έχουν πολλαπλασιαστεί. Αναρωτιέστε συνεχώς αν κρυώνουν, αν πεινάνε, αν είναι χαρούμενα, αν διάβασαν, αν περνάνε καλά και πάντα θα σας απασχολεί το κάθε τι δικό τους, καθώς και το αν εσείς είστε καλοί γονείς!
Πρωταγωνιστής των προβλημάτων συχνά είναι η διατροφή των παιδιών. Κάποια παιδιά τρώνε περισσότερο από όσο θα έπρεπε, άλλα πολύ λιγότερο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα παιδιά γίνονται ιδιότροπα με το φαγητό τους, είτε γιατί επιμένουν να τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα, είτε γιατί παρουσιάζουν νεοφοβία (απόρριψη νέων φαγητό – άρνηση δοκιμής) κ.ο.κ.
Ξεκινώντας λοιπόν, να αναφέρουμε ότι η νεοφοβία έχει και γενετικό υπόβαθρο – το DNA μπορεί να παίξει το ρόλο του στην ιδιότροπη στάση των παιδιών απέναντι στο φαγητό και τις νέες γεύσεις. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, μήπως δεν ευθύνεται αυτό; Πράγματι εσείς δεν κάνετε κάτι λάθος θεωρητικά, αφού μαγειρεύετε καθημερινά, παίρνετε πολλά φρούτα και λαχανικά στο σπίτι, ενώ δεν παραλείπετε να δίνετε σπιτικό κολατσιό στο σχολείο. Τι μπορεί να ευθύνεται;
1. Τι και πως μαγειρεύετε;
Κάποιες φορές ο υπέρμετρος ζήλος και η αγωνία σας να είναι όλα «υγιεινά» μπορεί να οδηγήσει σε ένα λιγότερο γευστικό αποτέλεσμα! Μαγειρέψτε νόστιμα και μην αγωνιάτε τόσο για το πόσο ελαιόλαδο, αλάτι και σάλτσα θα έχει το φαγητό! Προφανώς, δεν ενθαρρύνω την υπερβολή, όμως και το νερόβραστο δεν θα «κερδίσει»! Από την άλλη πλευρά, να είστε σίγουροι ότι ένα παιδί δεν θα πειστεί εύκολα να δοκιμάσει μία ιδιαίτερη γεύση. Ειδικά ένα μικρό παιδί. Το κοτόπουλο με γάλα καρύδας και κάρι μπορεί να γίνει το αγαπημένο φαγητό ενός ενήλικα ή έφηβου, όχι όμως και τόσο εύκολα ενός μικρού παιδιού. Προτιμήστε κλασικά ελληνικά φαγητά και δώστε σημασία στη γεύση και τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσετε!
2. Τρώει όλη η οικογένεια φρούτα και λαχανικά;
Όταν έρχεται η ώρα του φρούτου είναι απαραίτητο να έρχεται για όλη την οικογένεια και όχι μόνο για τα παιδιά, αν θέλετε να πετύχετε το σκοπό σας! Δεν μπορείτε να έχετε απαίτηση από τα παιδιά να φάνε το απογευματινό τους φρούτο, αντί για κάποιο γλυκό, εάν βλέπουν εσάς να συνοδεύετε τον καφέ σας καθημερινά με μία ολόκληρη συσκευασία μπισκότα. Σας μιμούνται και εάν εσείς δεν πράττετε το «σωστό», στα μάτια τους απλά δεν είναι το «σωστό»! Τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από αυτό που βλέπουν να κάνετε και λιγότερο από αυτό τους λέτε να κάνουν, εφόσον δεν το κάνετε κι εσείς! Τέλος, εάν δυσκολεύεστε να πείσετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν φρούτα και λαχανικά γίνετε λίγο πιο δημιουργικοί. Φτιάξτε σουβλάκια φρέσκων φρούτων με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, κεφτεδάκια λαχανικών, chips λαχανικών στο φούρνο κ. ο. κ. Προσοχή! Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γεύσεις! Φτιάξτε απλά πιάτα με παιχνιδιάρικη διάθεση και φιλική προς τα παιδιά υφή, γεύση, χρώμα και σχήμα.
3. Κολατσιό στο σχολείο!
Εδώ ξεκινάει ο πραγματικός ανταγωνισμός και μία από τις δυσκολότερες μάχες, αφού ο αντίπαλος σας είναι το κυλικείο!!! Μην μένετε στάσιμοι στο τοστ και το μήλο, όταν στο κυλικείο υπάρχει διαθέσιμη η τυρόπιτα και το κρουασάν σοκολάτας. Τι θα λέγατε από αύριο να ξεκινήσετε με σπιτική πίτσα μαργαρίτα ή μία τορτίγια με ταχίνι-κακάο, φράουλες και τριμμένο μπισκότο; Γίνετε ευρηματικοί. Βάλτε φαντασία. Και να ξέρετε πως και η πίτσα και η κρέπα και το μπέργκερ έχουν προδιαγραφές να γίνουν υγιεινά, αρκεί να είναι σπιτικά, να φτιάχνονται με αγνά προϊόντα και τα παιδιά σας να καταναλώνουν τη σωστή ποσότητα.
4. Κάντε υπομονή με τα παιδιά…
Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Οι φωνές και οι τσακωμοί γύρω από το τραπέζι όμως δεν θα ωφελήσουν! Συζήτηση, ψυχραιμία και ενδιαφέρον. Εάν δεν τα καταφέρετε, απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό! Θα βοηθήσει όλη την οικογένεια και η ηρεμία θα επανέλθει αργά ή γρήγορα! Να είστε δεκτικοί σε αυτά που θα ακούσετε και προετοιμασμένοι να δεχτείτε πιθανά λάθη, τα οποία σίγουρα γίνονται από αγάπη!