
Κακά τα ψέματα. Στατιστικά οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή στην ζωή μας, χρειαστήκαμε ή θα χρειαστούμε κάποιας μορφής ψυχοθεραπεία. Πλέον οι σύγχρονοι καταιγιστικοί ρυθμοί που ζούμε την ζωή μας, έχουν διεκδικήσει μερίδιο από την λογική και την ηρεμία μας. Αλλά και η κοινωνία μας – και ευτυχώς – δεν αντιμετωπίζει αυτήν την ανάγκη με τόση απαξίωση, όπως παλιότερα.
Τι γίνεται όμως όταν χρειαζόμαστε ψυχοθεραπεία, αλλά δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά; Παρακάτω θα δούμε πέντε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, εύκολα και δεν θα μας στοιχίσουν σχεδόν τίποτα.
1) ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Εδώ μπορούμε, είτε τηλεφωνικά είτε online, να επικοινωνήσουμε με εξειδικευμένους ψυχολόγους, οι οποίοι βρίσκονται στην διάθεση μας, για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ένα ευρύτατο φάσμα πιθανοτήτων, από ένα παροδικό περιστατικό κρίσης πανικού, μέχρι περιπτώσεις χρόνιας κατάθλιψης. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να βγούμε από το σπίτι μας ή να ξοδέψουμε έστω και ένα ευρώ.
2) ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Επειδή κανείς από εμάς, όταν γεννηθήκαμε, δεν πήρε σαν φυλαχτό και δώρο, ένα Εγχειρίδιο Χρήσης της Ζωής, υπάρχουν σχετικά βιβλία, από καταξιωμένους επιστήμονες στον χώρο, προκειμένου να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα αδύνατα μας χαρακτηριστικά και να ενισχύσουμε τα δυνατά μας. Να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας και να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές. Να επικοινωνούμε καλύτερα με τους γύρω μας και να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να μπορούμε να τον θωρακίσουμε καλύτερα απέναντι σε αυτές τις καταστάσεις ή αυτούς τους ανθρώπους που μας κάνουν κακό. Τα οφέλη που θα έχουμε είναι σίγουρα πολλά ενώ το κόστος απόκτησης των βιβλίων μηδαμινό σε σχέση με το κόστος της ψυχοθεραπείας.
3) ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Όσο κι αν ο διαλογισμός στην χώρα μας είναι από άγνωστος, έως και παρεξηγημένος, στο εξωτερικό είναι ευρύτατα διαδεδομένος και χαίρει άκρας εκτίμησης. Επιστημονικές μελέτες τον συσχετίζουν άμεσα με βελτίωση των γνωστικών μας δυνατοτήτων αλλά και της ψυχολογίας μας, μέσω αλλαγών που συμβαίνουν στην εγκεφαλική μας δομή, λόγω του διαλογισμού. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μια περιουσία για να έχουμε το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε.
4) ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” είχε πει ο Ιπποκράτης και σίγουρα κάτι ήξερε παραπάνω ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής. Με λίγα λόγια, ένα υγιές μυαλό χρειάζεται και το αντίστοιχο υγιές σώμα για να ζήσει, πράγμα που μάλλον μας διαφεύγει την σήμερον ημέρα. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη σωματική μας άσκηση αν θέλουμε την βελτίωση της πνευματικής και ψυχολογικής μας υγείας.
Αν μη τι άλλο, η έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών που προκύπτει μετά από έντονη άσκηση, βελτιώνει την διάθεση και μειώνει το άγχος. Δεν ονομάστηκαν άλλωστε τυχαία “οι ορμόνες της ευτυχίας”. Τεράστια τα οφέλη και ελάχιστο το κόστος για κάτι που θα μας κάνει καλό.
5) ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ
Δεν είναι εύκολο να μοιραστούμε τα προβλήματα μας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ευαίσθητα θέματα ψυχολογικής φύσης, ιδίως με την οικογένεια μας, αλλά και με τους φίλους μας. Δεν θέλουμε να τους επιβαρύνουμε, φοβόμαστε μήπως μας κακοχαρακτηρίσουν, δεν πιστεύουμε ότι μπορούν να μας βοηθήσουν – άπειροι μπορεί να είναι οι λόγοι για τους οποίους το αποφεύγουμε.
Ας το τολμήσουμε, δεν έχουμε κάτι να χάσουμε, το αντίθετο μάλιστα. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν, θα είναι δίπλα μας, ο καθένας με τον τρόπο του. Είναι μεγάλη ανακούφιση να μπορούμε να μιλήσουμε σε κάποιον και να δούμε και την δική του οπτική στα θέματα μας.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι καμία κατάσταση δεν είναι μόνιμη. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, αρκεί να το θέλουμε. Η θέληση είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση. Η βελτίωση δεν είναι προορισμός, είναι μια συνεχής διαδρομή, με ανηφόρες, κατηφόρες, που κάποιες φορές μπορεί να μοιάζει δύσκολη. Όσο πιο δύσκολη τόσο πιο αποτελεσματική.
Μη ξεχνάμε ότι καμία οικονομική κατάσταση δε μπορεί να ορίσει την υγεία μας. Οι εποχές είναι δύσκολες και δεν έχουμε πάντα την δυνατότητα για ψυχοθεραπεία. Όμως, πάντα έχουμε επιλογές. Επιλογές που αποφέρουν αποτελέσματα εξίσου επιτυχημένα.