Ο εθνικός θησαυρός της Ιαπωνίας, τα περίφημα ελάφια της Νάρα, τα οποία εντυπωσιάζουν τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, έχουν σημαντικό συμβολισμό για τους Ιάπωνες.
Στο πάρκο της Νάρα ζουν περισσότερα από 1.200 ελάφια, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα και προστατεύονται από τη νομοθεσία. Αποτελούν ένα σπουδαίο κόσμημα για την Ιαπωνία, ένα ιερό σύμβολο που η χώρα επιδιώκει να προστατεύσει με κάθε τρόπο.
Αλλά μην νομίζετε ότι η αφεντιά τους είναι ευχαριστημένη μόνο με τα δάση ή τα πάρκα. Τα ελάφια κόβουν βόλτες ακόμη και μέσα στην πόλη, σαν κανονικότατοι πολίτες. Κοιτούν τις βιτρίνες και διασχίζουν τους δρόμους, χωρίς βέβαια να περιορίζονται από τις συμβάσεις και τους νόμους των ανθρώπων.
Οι αγγελιοφόροι των θεών
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ένας από τους τέσσερις θεούς του ναού Κάσουγκα, ο Τακεμικαζούσι (γνωστός και ως Κάσιμα-νο-κάμι), εμφανίστηκε πάνω σε ένα λευκό ελάφι για να προστατέψει την πόλη και από τότε τα ελάφια έγιναν οι αγγελιοφόροι των θεών. Μέχρι το 1637, η τιμωρία για το φόνο ελαφιού ήταν η θανατική ποινή, ενώ σήμερα τα ελάφια αντιμετωπίζονται ως εθνικοί θησαυροί.
Τα περισσότερα από 1.200 ελάφια που κυκλοφορούν ελεύθερα στο Πάρκο της Νάρα, στους πρόποδες του όρους Ουακακούσα της πόλης Νάρα, που υπήρξε πρωτεύουσα της Ιαπωνίας από το 710 μέχρι το 784, προσφέρουν ένα μαγικό θέαμα για τους επισκέπτες.
Οι… κοιλιόδουλοι αγγελιοφόροι των θεών
Οκ, καταλαβαίνω. Όλοι έχουμε αδυναμίες. Από ό,τι φαίνεται η βασικότερη των συγκεκριμένων ελαφιών είναι το φαγητό (και δεν τα αδικώ).
Προκειμένου να μπορούν οι τουρίστες να ταΐζουν τα ελάφια, έχουν δημιουργηθεί ειδικά κρακεράκια, κατάλληλα για τον οργανισμό των ζώων, τα οποία πωλούνται στο πάρκο. Γιατί προφανώς και όχι, τα ελάφια δεν κάνει να τρώνε πίτσα.
Αν, λοιπόν, βρεθείτε ποτέ στο πάρκο και θελήσετε να ταΐσετε τα ελάφια, καλό θα είναι να έχετε και ένα escape plan, γιατί όσο γλυκά φαίνονται, τόσο επιθετικά μπορούν να γίνουν αν διακυβεύεται το φαγητό τους. Επίσης, αν αρχίσουν να σας ακολουθούν, καλό θα ήταν να μην πανικοβληθείτε και μην αρχίσετε να τρέχετε σαν τρελοί, γιατί είναι πολύ πιθανό να σας κυνηγήσουν. Μάλιστα, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που τα ελάφια έριξαν δαγκωνιές και μερικές κεφαλιές στους τουρίστες, οπότε καλό θα ήταν να μην τα προκαλέσετε.
Από την άλλη πλευρά, αρκετά από αυτά είναι ευγενέστατα και, ναι, είναι αλήθεια πως υποκλίνονται! Αυτό είναι, άλλωστε, το χαρακτηριστικό που τα κάνει τόσο αγαπητά διεθνώς. Cute, έτσι; Αν και, από ό,τι φαίνεται, η συγκεκριμένη συμπεριφορά οφείλεται σε πιο υποχθόνιους σκοπούς. Έχουν μάθει ότι αν υποκλιθούν είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι να τα ταΐσουν. Και, πράγματι, αυτό συμβαίνει.
Τα Ιερά Ελάφια και το οικολογικό πρόβλημα
Βέβαια, επειδή οι άνθρωποι παραμένουμε άνθρωποι και δεν μαθαίνουμε ποτέ, καταλήγουμε να προκαλούμε και αρκετά προβλήματα για τα καημένα τα ζωντανά.
Μέχρι πρότινως, η προσέλευση τουριστών στο πάρκο ήταν τεράστια. Παρά το γεγονός ότι, εξαιτίας της πανδημίας, οι επισκέψεις μειώθηκαν σημαντικά, τα πλαστικά που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι δεν εξαφανίστηκαν. Shocker.
Οι επισκέπτες άφηναν σακούλες τις οποίες τα ελάφια περνούσαν για φαγητό. Μπορείτε να υποθέσετε τη συνέχεια. Ενδεικτικά, ένα ελάφι βρέθηκε με 4 κιλά πλαστικό στο στομάχι του.
Προκειμένου να καταπολεμήσει αυτό το επικίνδυνο πρόβλημα, ο Χιντετόσι Ματσουκάουα, σε συνεργασία με δύο ακόμη ντόπιους επιχειρηματίες, δημιούργησε ειδικές, φαγώσιμες σακούλες οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ελαφιών σε περίπτωση που τις καταναλώσουν.
Οι χαρτοσακούλες αυτές είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένες, χάρτινες συσκευασίες γάλακτος και πίτουρο ρυζιού, το συστατικό που έχουν τα κράκερ τα οποία επιτρέπεται να δίνονται στα ελάφια.
Μέχρι στιγμής 6 ντόπιες επιχειρήσεις έχουν αγοράσει περίπου 3.500 σακούλες. Η πρακτική αυτή ελέγχθηκε στα εργαστήρια έρευνας τροφίμων της Ιαπωνίας τα οποία έκριναν ότι είναι ασφαλής για τα ελάφια καθώς και για το οικοσύστημα. Η ιδέα αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου ως παράδειγμα προς μίμηση και, σαφώς, βραβεύτηκε ως ευαισθητοποιημένη και καινοτόμα ενέργεια.
Το περιβάλλον, λοιπόν, μπαίνει σε πρώτο πλάνο για την στρατηγική εργαλειοθήκη του κράτους της Ιαπωνίας με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον.