
Εύκολο να το λες, δύσκολο να γίνει, το περίφημο “think outside the box”, ακούγεται όλο και συχνότερα σε meeting ανά τον κόσμο. Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε κάποια συνάντηση, όπου η διοίκηση, σε ενθαρρύνει να σκέφτεσαι αντισυμβατικά. Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό; Σαν άνθρωποι, είμαστε πλάσματα της συνήθειας και έχουμε την έμφυτη τάση να μην αλλάζουμε την ρουτίνα μας, ιδίως όταν μας προκαλεί ένα αίσθημα ασφάλειας.
Παρά το γεγονός ότι τα ρίσκα μπορούν να απογειώσουν μια επιχείρηση, ακόμα και οι ίδιες οι επιχειρήσεις τα αποφεύγουν. Το ζήτημα που προκύπτει είναι το πως θα μπορέσεις να σκέφτεσαι αντισυμβατικά, αφού κανείς δεν στο μαθαίνει.
Πως να σκέφτεσαι αντισυμβατικά
Έχεις στερέψει από ιδέες και νιώθεις εγκλωβισμένος παραγωγικά; Να μερικοί τρόποι να φρεσκάρεις την προοπτική σου και να γίνεις πιο δημιουργικός.
1. ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ;
Οι περισσότερες από τις προσπάθειες που κάνεις για να καινοτομήσεις προσκρούουν στο τείχος της φράσης “μα έτσι το κάναμε πάντα”.
Αναρωτήσου λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό και αν μπορείς να βελτιώσεις την ήδη υπάρχοντα τρόπο λειτουργίας, Ακόμα κι αν είναι σχετικά πετυχημένος, πάντα υπάρχουν περιθώρια να γίνει καλύτερος.
2) ΡΩΤΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ
Τα παιδιά είναι από την φύση τους καινοτόμα, πολύ απλά γιατί τώρα μαθαίνουν την ζωή και δεν έχουν επηρεαστεί από την ρουτίνα, όσο οι ενήλικες. Είναι ευφάνταστα και αισιόδοξα και υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να σου δώσουν μια οπτική του θέματος που ούτε καν φανταζόσουν.
3) ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ
Σε συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου, ένα πρόβλημα για να μπορείς να το λύσεις, πρέπει πρώτα, να μπορείς να το κατανοήσεις και να είσαι σε θέση να το εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, κατά πάσα πιθανότητα, δεν το έχεις καταλάβει, ούτε εσύ. Άσε στην άκρη τις περίπλοκες λεπτομέρειες και ασχολήσου με την απλούστερη μορφή της ουσίας του θέματος. Θα εκπλαγείς από το πόσο ευκολότερη θα σου φανεί η λύση του.
4) ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ
Ξέχνα ότι γινόταν μέχρι χθες και φαντάσου ότι στήνεις μια κατάσταση από την αρχή. Η ρουτίνα και οι παγιωμένες καταστάσεις είναι μεγάλος εχθρός της ανάπτυξης. Φτιάξε ένα πλάνο σαν να οργανώνεις την δική σου επιχείρηση. Αφού το ολοκληρώσεις, σύγκρινέ το με το υφιστάμενο πλάνο και βρες τις διαφορές και τις ομοιότητες.
5) ΕΞΑΣΚΗΣΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ
Παρακολούθησε ένα διαδικτυακό σεμινάριο, διάβασε ένα βιβλίο, ζωγράφισε κάτι ( όσο ατάλαντος κι αν νομίζεις ότι είσαι ), λύσε γρίφους. Αφού ο σκοπός σου είναι να σκέφτεσαι αντισυμβατικά, κάνε πράγματα ασυνήθιστα για την καθημερινότητα σου. Διεύρυνε τους ορίζοντες σου και να είσαι σίγουρος ότι θα διευρυνθεί και ο τρόπος σκέψης σου.
Α και μην ξεχάσω…. Όσο σημαντικό κι αν είναι να ασχολείσαι με την δουλειά σου, άλλο τόσο είναι, να ασχολείσαι και με τον εαυτό σου. Μην τον παραμελείς, γιατί θα σε παραμελήσει και εκείνος.