5 Χαρακτηριστικά που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να έχει
Επιχειρηματίας θεωρείται οποιοσδήποτε δημιουργεί ή διαχειρίζεται μια επιχείρηση, παίρνοντας περισσότερα ρίσκα από κάποιον ο οποίος απλά εργάζεται σε αυτήν. Συχνά τα ρίσκα αυτά είναι οικονομικής φύσης, ρίσκα καριέρας ή πιο απλά επαγγελματικά ρίσκα.
Μιας και η πιθανότητα αποτυχίας ενός επαγγελματικού εγχειρήματος είναι μεγάλη, χρειάζονται κάποια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για να πετύχει κάποιος τους στόχους του.
Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:
Ευχέρεια στην επικοινωνία
Κάθε επίδοξος επιχειρηματίας οφείλει να είναι επικοινωνιακός. Είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση, είτε για πολυεθνική, πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνεί με οποιονδήποτε εμπλεκόμενο με αυτή. Από τον υπάλληλο και τον προμηθευτή, μέχρι τον πελάτη και κάθε πιθανό επενδυτή.
Όσες δυνατότητες και δυναμική και να έχει μια επιχείρηση, αν δεν επικοινωνηθούν σωστά, το πιο πιθανό είναι να πάνε χαμένες. Επικοινωνία δεν είναι μόνο η προφορική, αλλά και όλες οι μορφές της. Από ένα απλό mail μέχρι την σύνταξη μιας πολυσέλιδης προσφοράς και από τις καθημερινές οδηγίες προς το προσωπικό μέχρι την παρουσίαση της εταιρίας στο site της.
Ικανότητα στις πωλήσεις
Η ικανότητα αυτή, υποβοηθούμενη από την ευχέρεια στην επικοινωνία, είναι απαραίτητο εφόδιο για την επιτυχία. Σαν επιχειρηματίας πρέπει να πουλάς τα πάντα και παντού. Ιδέες σε πιθανούς επενδυτές, το προϊόν ή την υπηρεσία σου στους πελάτες και κυρίως τον εαυτό σου στους υπαλλήλους σου, έτσι ώστε να τους εμπνεύσεις να κάνουν ότι τους ζητάς και ακόμα περισσότερα.
Επιχειρηματίας & Στοχοπροσήλωση
Σε κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα υπάρχουν σίγουρα διακυμάνσεις. Τα πάνω και τα κάτω, όπως αλλιώς λέγονται. Έχοντας θέσει ένα στόχο και μένοντας προσηλωμένος σε αυτόν, ο σωστός επιχειρηματίας μένει ανεπηρέαστος από πιθανές δυσκολίες ή αναπάντεχες επιτυχίες. Αυτό εξασφαλίζει, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, την αποφυγή σπασμωδικών κινήσεων που θα εκτροχίαζαν το όλο εγχείρημα από τον δρόμο της επιτυχίας.
Ικανότητα να μαθαίνει
Χρήσιμη παντού αυτή η ικανότητα, αλλά στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ακόμα χρησιμότερη. Όταν μαθαίνεις από πιθανά λάθη ή αποτυχημένες προσπάθειες που έκανες γίνεσαι σοφότερος και δύσκολα θα τα επαναλάβεις στο μέλλον. Προσπάθησε να μαθαίνεις και από τα λάθη των άλλων.
Είναι δυσκολότερο γιατί δεν γνωρίζεις όλες τις παραμέτρους που συντέλεσαν ώστε να γίνουν αυτά τα λάθη, αλλά σίγουρα θα σε βοηθήσει πάρα πολύ και θα διευρύνει τον γνωστικό σου ορίζοντα.
Επιχειρηματική στρατηγική
Ένα σωστό και καλά μελετημένο πλάνο εξασφαλίζει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Ακόμα κι αν όλα πάνε ρόδινα από την αρχή, το πλάνο αυτό πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα. Πρέπει να είναι δομημένο πάνω σε στέρεες βάσεις με γνώμονα την ανάπτυξη και το αύριο της επιχείρησης.
Με αυτόν τον τρόπο, ότι και να συμβεί θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, διατηρώντας ευοίωνο το μέλλον της επιχείρησης. Αυτά είναι τα σημαντικότερα, αλλά όχι τα μόνα, χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας για να πετύχει τους στόχους του.
Αν θεωρείς ότι τα έχεις, μην το σκέφτεσαι: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ