Μπορεί να το έχετε ακούσει ως ψίθυρο στην αναμονή για να δείτε τον διατροφολόγο σας. Μπορεί να έχει φτάσει στ’ αφτιά σας ως μύθος, χαμένος στα βιβλία που αφορούν την καλή διατροφή και τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Μπορεί να σας το έχει πει κατάμουτρα ο ίδιος ο ειδικός.
Πρέπει να μασάμε αργά το φαγητό μας! Αυτή δεν είναι μια αμελητέα συμβουλή.
Αλήθεια, το φαγητό μας δεν θα βγάλει πόδια για να φύγει. Έχουμε το περιθώριο να το μασήσουμε με την ησυχία μας και πρέπει να το κάνουμε. Το να μασάμε αργά ή πολύ γρήγορα είναι καθοριστικές επιλογές για την υγεία μας. Ας δούμε γιατί.
Η σημασία του να μασάμε αργά το φαγητό
1. Απορρόφηση περισσότερων θρεπτικών ουσιών και ενέργειας
Όταν μασάμε αργά, η τροφή διασπάται σε πολύ μικρά κομμάτια κάτι που βοηθάει στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και ενέργειας. Αν δεν μασάμε καλά τη τροφή μας δίνουμε την ευκαιρία σε βακτήρια και μύκητες να περάσουν μαζί με τα μεγαλύτερα κομμάτια τροφής στο σώμα μας και να αναπτυχθούν.
2. Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
Το να μασάμε αργά την τροφή μας συμβάλλει στην αποφυγή της αύξησης του σωματικού μας βάρους. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να χάσουμε περιττά κιλά.
Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να αντιληφθεί ότι το στομάχι μας είναι γεμάτο και ότι έχει επέλθει ο κορεσμός. Μια έρευνα ανέδειξε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που μασούσαν φυσιολογικά το φαγητό τους αντιλαμβάνονταν καλύτερα πότε είχαν χορτάσει και κατανάλωναν 10% λιγότερες θερμίδες.
3. Σάλιο και πέψη
Στο σάλιο μας εμπεριέχονται ένζυμα τα οποία βοηθούν στη διάσπαση της τροφής μας και, κατ’ επέκταση, διευκολύνουν την πέψη. Ένα από αυτά τα ένζυμα είναι η λιπάση που βοηθάει στη διάσπαση των λιπών που περιέχονται στο φαγητό μας. Επιπλέον, το σάλιο βοηθάει στη λίπανση του φαγητού, ώστε να περάσει από τον οισοφάγο μας χωρίς να τον ερεθίσει.
4. Ευκολότερη πέψη
Η διαδικασία της πέψης χρειάζεται πολλή ενέργεια και αποτελεί ένα δύσκολο έργο για το σώμα μας. Αν μασάμε αργά, αυτό θα βοηθήσει το στομάχι μας να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και να διασπάσει το φαγητό μας πιο γρήγορα.
5. Βοηθάει τα δόντια μας
Τα δόντια μας παραμένουν ισχυρά και κοφτερά χάρη στο σωστό μάσημα της τροφής μας. Η ανάμιξη του φαγητού με το σάλιο βοηθάει στον καθαρισμό του στόματός μας από βακτήρια, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται και λιγότερη ποσότητα πλάκας και τερηδόνας στα δόντια μας.
6. Απολαμβάνουμε περισσότερο τη γεύση
Αν μασάμε αργά, δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να απολαύσει το φαγητό του. Είναι προφανές ότι αν δεν προλαβαίνουμε καν να μασήσουμε, μάλλον δεν θα έχουμε και την ευκαιρία να γευτούμε όσα τρώμε.
7. Λιγότερα βακτήρια στο έντερο
Είναι πολύ δύσκολο να χωνέψουμε τα μεγάλα κομμάτια τροφής που περνούν αμάσητα στο έντερό μας. Εκεί τα βακτήρια θα αρχίσουν να τα διασπάνε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή αερίων, σε φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, και άλλα πεπτικά προβλήματα.
Άλλες συνέπειες
Αν μασάμε και καταπίνουμε βιαστικά, αργούμε να χορτάσουμε, μπορεί να τραυματίσουμε τον οισοφάγο μας και, μακροπρόθεσμα, ενδέχεται να παρουσιάσουμε πεπτικές διαταραχές, όπως είναι το έλκος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ακόμη και κάποιες αλλεργίες σε τρόφιμα μπορεί να οφείλονται στο να μασάμε γρήγορα, καθώς το γαστρεντερικό σύστημα επηρεάζεται από τα άπεπτα μακρομόρια, όπως η πρωτεΐνη, που ερεθίζουν τον βλεννογόνο.
Προτάσεις για να μειώσουμε το γρήγορο μάσημα
- Να τρώμε μικρότερες μπουκιές
- Να θυμίζουμε στον εαυτό μας να μασάει πιο αργά και σταθερά
- Να μασάμε μέχρι η μπουκιά να υγροποιηθεί ή να χάσει όλη την υφή της
- Να ολοκληρώσουμε το μάσημα και την κατάποση πριν τη λήψη άλλης μπουκιάς
- Να πίνουμε υγρά αφού έχουμε καταπιεί
- Να μην παρακολουθούμε τηλεόραση ή να δίνουμε μεγάλη προσοχή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Μας αποσυντονίζουν από το ρυθμό μας όσο τρώμε
Συνεπώς, πρέπει να έχει γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο τώρα γιατί επιμένουν όλοι στη σημασία του να τρώμε με πιο αργούς ρυθμούς. Μπορεί να μην μας φαίνεται τόσο σημαντικό, αλλά πραγματικά είναι.