
Η πανδημία έφερε πολλές προκλήσεις και για τα ειδύλλια. Καινούργιες γνωριμίες είναι δύσκολο να γίνουν και η απόσταση δυσκολεύει ακόμη και ζευγάρια με μακροχρόνιες, δυνατές σχέσεις.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που εξαιτίας της πανδημίας κατέληξαν να συζούν, κάτι που μπορεί να δυναμώσει ή να καταστρέψει εντελώς μια σχέση. Όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει μέση λύση σε αυτό το ανομολόγητο χάος που μας βρήκε.
Άτιμο στρες, τι κάνεις στα ζευγάρια!
Η πανδημία ήταν το κερασάκι σε αυτήν την τριώροφη τούρτα από άγχος, ανασφάλεια και νεύρα που, όπως και να έχει, αρκετοί άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά.
Μπορεί να υπάρχουν ζευγάρια που συζούν και περνούν πολύ χρόνο μαζί, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουν τα πράγματα που θα ήθελαν ή ότι τα κάνουν παρέα. Ας μην ξεχνάμε ότι για πολλούς η δουλειά τους μεταφέρθηκε στο σπίτι, ενώ το ίδιο συνέβη και με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Η ανασφάλεια για τα οικονομικά, η απόσταση από τους φίλους και την οικογένεια και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε πια εκτός σπιτιού, είναι επίσης εξαιρετικά στρεσογόνοι παράγοντες.
Έτσι, είναι μάλλον αμφιλεγόμενο το αν τέτοιου είδους ζευγάρια καταφέρνουν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τη σχέση τους, όσο χρόνο και αν περνάνε μαζί. Ακόμη, τα διαζύγια αυξήθηκαν σημαντικά. Αυτό δεν είναι και τόσο παράξενο, καθώς υπάρχει η κατάλληλη συνθήκη για να βγουν στην επιφάνεια προβλήματα που μπορεί να προϋπήρχαν.
Ωστόσο, για κάποιους, η καραντίνα υπήρξε μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και αυτοβελτίωση, ακόμη και αν αυτό σήμαινε τον χωρισμό τους. Φυσικά, υπάρχουν και σχέσεις που σίγουρα καλυτέρευσαν και άλλες που κατάφεραν να γεννηθούν από απόσταση και να ανθίσουν.
Τι μπορείτε να κάνετε αν συζείτε
1. Δώστε χώρο
Σοβαρά τώρα. Take a hint. Αν βλέπεις το έτερον ήμισύ σου να έχει μαζευτεί σε μια μπάλα από κουβέρτες σε μια γωνιά του σπιτιού, σαν άλλο κρυπτόζωο των σκοτεινών σπηλαίων, μάλλον θέλει λίγο χρόνο και χώρο για τον εαυτό του.
Δεν χρειάζεται τα ζευγάρια να είναι μαζί 24/7. Ίσως είναι καλό και για τους δυο σας να έχετε το δικό σας σημείο όπου θα μπορείτε να ηρεμείτε, να ασχολείστε με τη δουλειά σας ή να μιλάτε και λίγο με τους φίλους σας. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τις κοινωνικές σας επαφές εκτός σπιτιού, όπως και να έχει.
2. Κάντε μαζί δραστηριότητες
Εντάξει, δεν είπαμε και να χωρίσετε το σπίτι όπως ο Κατακουζηνός και η Βλαχάκη. Είναι εξίσου σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλον. Να γυμνάζεστε μαζί, να μαγειρεύετε, να παίζετε επιτραπέζια ή ό,τι άλλο σας αρέσει να κάνετε σαν ζευγάρι. By the way, το σεξ είναι αγχολυτικό για τα ζευγάρια. Έτσι το αναφέρω, χωρίς λόγο…
3. Επικοινωνήστε σωστά
Ας το πω αλλιώς. Μην είστε εγωίσταροι. Ακούστε τη σχέση σας και προσπαθείστε να κατανοήσετε την άλλη πλευρά, όπως οφείλει να κάνει και εκείνη. Αν αντιμετωπίσετε τα θέματα με ηρεμία, όλα θα λυθούν.
Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε σχέση από απόσταση
1. Μην αφήνετε τον άλλον στο «διαβάστηκε»
Μου έχει συμβεί και σίγουρα έχει συμβεί και σε εσένα. Και είναι κάτι που σε κάνει να θέλεις να αυτοκαταστραφείς ή να πιάσεις τον άλλον από το πέτο και να τον ταρακουνήσεις.
Το να σε αφήνουν στο «διαβάστηκε» είναι ίσως πιο εκνευριστικό και από το τάκα-τούκα του επαγγελματία τενίστα στην παραλία (καλοκαιράκι, αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ). Είτε προσπαθείς να βρεις ένα ταίρι είτε έχεις μακροχρόνια σχέση, αυτά καλό είναι να μην γίνονται.
Εν μέσω καραντίνας, που όλη η επικοινωνία γίνεται κυρίως μέσα από το διαδίκτυο, τέτοιες καταστάσεις μάλλον έχουν την τιμητική τους. Είμαστε ήδη αρκετά απομονωμένοι. Ας προσπαθούμε τουλάχιστον να συνομιλούμε πιο συχνά, ωφέλιμο για όλα τα ζευγάρια.
2. Στείλτε ένα δώρο
Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό. Αν ξαφνικά ένας ντελιβεράς μου έφερνε το αγαπημένο μου μιλκσέικ, θα είχα ένα χαμόγελο μέχρι τα αφτιά για τουλάχιστον δύο μέρες. Αν οργανώσετε μια τέτοια έκπληξη, θα δείξετε, επίσης, ότι γνωρίζετε τις προτιμήσεις της σχέσης σας (+100 cool points).
3. Ραντεβού για φαγητό
Οι προϋποθέσεις είναι οι ίδιες. Φαγητό, κρασί, κεράκια και ανάμεσά σας ένα λάπτοπ. Εντάξει, δεν είναι ό,τι πιο ρομαντικό σας έχει συμβεί, αλλά σίγουρα είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε και, αν βρίσκεστε ακόμη στα μέλια, να μάθετε ακόμη καλύτερα ο ένας τον άλλον.
4. Κάντε σχέδια για το μέλλον
Πού θα πάτε για ποτό όταν τελειώσει η καραντίνα, ποια μέρη θέλετε να δείτε μαζί, αλλά και ένα ταξίδι που θα θέλατε να κάνετε είναι τέλεια θέματα προς συζήτηση.
Είναι, επίσης, ένας τρόπος να δείξετε στον άνθρωπό σας πως το μέλλον που φαντάζεστε τον περιλαμβάνει. Κάθε σχέση είναι διαφορετική και σίγουρα δεν υπάρχουν οι ιδανικές λύσεις για όλους.
Είτε αποφασίσεις πως χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου είτε πως θέλεις να βελτιώσεις ή να ξεκινήσεις μια σχέση, ό,τι και να επιλέξεις να θυμάσαι πάντα πως πρέπει πρώτα εσύ να αισθάνεσαι καλά με τις επιλογές σου. Και όχι, μην ζηλεύεις τα ζευγάρια που βλέπεις γύρω σου. Κάθε πόρτα έχει το καρφί της.