Tι είναι το Same Energy; Το θέμα έχει ως εξής: Πόσες φορές έχεις επιχειρήσει να βρεις παρόμοιες εικόνες ή εικόνες ενός συγκεκριμένου θέματος, αναζητώντας τες στο Google μόνο και μόνο για να καταλήξεις με κάτι όχι και τόσο κοντινό σε αυτό που σε ενδιέφερε; Ή κάτι το οποίο δεν ταίριαζε καθόλου χρωματικά με αυτό που σκεφτόσουν;
Όταν αναζητάς κάτι στο διαδίκτυο, προκειμένου να βρεις ακριβώς αυτό που θέλεις, θα πρέπει η αναζήτησή σου να βασίζεται στα keywords που θα σε οδηγήσουν στα σωστά αποτελέσματα.
Κάθε φορά που κάνεις μια αναζήτηση, η Google προσπαθεί να εντοπίσει την πιο κατάλληλη απάντηση για εσένα (ως εξατομικευμένο χρήστη), βασισμένη σε μια πληθώρα πληροφοριών, όπως σε ποια χώρα βρίσκεσαι, ποια είναι η γλώσσα σου, ποιες είναι οι προηγούμενες αναζητήσεις σου κ.τ.λ.
Παρ’ όλα αυτά, για να βρεις τις εικόνες που ψάχνεις, μπορεί να χρειαστεί να σκρολάρεις για ώρες. Μπορεί, επίσης, να μην έχεις γράψει τα σωστά keywords και να πρέπει να αρχίσεις εκ νέου, αναζητώντας με διαφορετικό τρόπο τις εικόνες που θέλεις να βρεις.
Ο Jacob Jackson, προγραμματιστής που εδρεύει στο Τορόντο, σκέφτηκε πως μπορούσε να προσεγγίσει όλη αυτή τη διαδικασία κάπως διαφορετικά. Έτσι, δημιούργησε μια νέα μηχανή οπτικής αναζήτησης την οποία ονόμασε Same Energy (αν σου έρχεται στο μυαλό το same energy meme, αν και κάπως παλιό, είσαι σε καλό δρόμο. Η λογική ότι κάτι μοιάζει με κάτι άλλο είναι το κλειδί σε αυτού του είδους την αναζήτηση).
Η λειτουργία του Same Energy
Το Same Energy λειτουργεί ως εξής. «Ρίχνεις» μια φωτογραφία στη μηχανή αναζήτησης και παρακολουθείς καθώς εμφανίζονται στην οθόνη σου εκατοντάδες αποτελέσματα που μοιάζουν οπτικά με τη φωτογραφία που χρησιμοποίησες.
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο, ο δημιουργός του θεωρεί πως η αναζήτηση εικόνων πρέπει να βασίζεται περισσότερο στο οπτικό κομμάτι και όχι τόσο στις λέξεις. Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή να γράψεις λέξεις κλειδιά στην μπάρα αναζήτησης.
Οι εικόνες είναι παρόμοιες όχι μόνο χρωματικά ή θεματικά, αλλά και αισθητικά και στυλιστικά. Η μηχανή αναζήτησης βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο, αλλά χρησιμοποιεί deep learning και βελτιώνεται συνεχώς.
Μόλις γίνει η αναζήτηση, ψάχνει ανάμεσα από εκατομμύρια εικόνες που υπάρχουν στο ευρετήριό της, ώστε να εντοπίσει τα κατάλληλα αποτελέσματα (αφαιρώντας οτιδήποτε είναι άσεμνο). Οι εικόνες αυτές προέρχονται από το Instagram, το Pinterest και το Reddit, οπότε δίπλα από κάθε εικόνα υπάρχει ένα link με την αρχική πηγή.
Το ξεκίνημα στο Twitter
Όπως αναφέρει ο Jacob, το πρόβλημα με την αναζήτηση όπως γίνεται στο Google είναι το εξής. Αν γράφαμε, για παράδειγμα, στην μπάρα αναζήτησης: «Καλογραμμένα ποστ σε μπλογκ», είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα βρίσκαμε αυτό που θέλουμε. Το τι είναι καλογραμμένο είναι αναμενόμενο να είναι διαφορετικό για κάθε χρήστη.
Έτσι, ο Jacob προσέγγισε το πρόβλημα λίγο διαφορετικά. Σκέφτηκε πως ίσως είναι καλύτερο, αντί να ζητήσει από το σύστημα να βρει κάτι που είναι «καλογραμμένο», να του δώσει ο ίδιος ο χρήστης την απάντηση.
Δηλαδή, να του δώσει αυτό που κρίνει ο ίδιος ως «καλογραμμένο» και να του ζητήσει να βρει παρόμοια γραφή. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσει μια μηχανή αναζήτησης για το Twitter, πριν περάσει στην αντίστοιχη για τις εικόνες.
Same Energy ως έμπνευση
Το να έχεις μπροστά σου μια σελίδα γεμάτη από παρόμοιες εικόνες, που έχουν το ίδιο vibe, την ίδια αισθητική και τα ίδια χρώματα, συμβάλλει σημαντικά στο να δημιουργήσεις με ευκολία ένα mood board το οποίο θα σε βοηθήσει να εμπνευστείς και να σκεφτείς καινούργιες, δημιουργικές ιδέες.
Είναι ένα εργαλείο που, ειδικά αν είσαι καλλιτέχνης και αναζητάς συνεχώς καινούργια θέματα και ιδέες, μπορεί να σε βοηθήσει να συγκροτήσεις τη σκέψη σου και να επικεντρωθείς στην αισθητική που ψάχνεις για μια επόμενη δημιουργία.
Σύμφωνα με τον Jacob, η ιδέα του να ψάχνει κανείς με βάση την ομοιότητα δεν είναι καινούργια. Παρ’ όλα αυτά, η μηχανή αναζήτησης που δημιούργησε είναι ιδιαίτερη και εξαιρετικά εύχρηστη, και σίγουρα θα συνεχίσει να εξελίσσεται όλο και περισσότερο.