Οι hackers τις περισσότερες φορές αποτελούν έναν εφιάλτη για κάθε χρήστη του διαδικτύου, απλού ή μη. Κι όμως, μερικοί hackers με την ομάδα Trace Labs αποτελούν τους σύγχρονους Ρομπέν των Δασών της ψηφιακής εποχής. Ναι, ζουν ανάμεσά μας.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίζονται κάθε χρόνο διεθνώς κι ένα σύνηθες σενάριο είναι το ότι οι Αρχές της εκάστοτε χώρας δεν έχουν πολλές φορές τους αναγκαίους πόρους για την εύρεσή τους. Η ομάδα Trace Labs στην Αμερική αλλάζει μέρα με τη μέρα τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εντοπισμοί αγνοουμένων, αξιοποιώντας τις ικανότητες των μελών της, οι οποίοι φυσικά είναι hackers.
Trace Labs: Ποιοι είναι οι καλοί ψηφιακοί Σαμαρείτες
Σύμφωνα με το site των Trace Labs, ο οργανισμός είναι μη κερδοσκοπικός, κι έχει στόχο την εύρεση αγνοουμένων, με τη βοήθεια Πληροφοριών από Ανοικτές Πηγές (Open Source Intelligence – OSINT). Η τεράστια ομάδα των Trace Labs έχει δημιουργήσει τη δική της CTF πλατφόρμα (δεν θα σας εξηγήσουμε τώρα και τα μυστικά των hackers!), που ενεργοποιεί τη συλλογή των OSINT.
Στο πλαίσιο εύρεσης τέτοιων πληροφοριών, η ομάδα διοργανώνει events με τίτλο “OSINT Search Party CTF”. Κατά τη διάρκεια αυτών των events, συλλέγονται και αναλύονται όλα τα δημόσια δεδομένα που αφορούν τον εκάστοτε αγνοούμενο. Τέτοια δημόσια δεδομένα εντοπίζονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, forums, επίσημα ντοκουμέντα ή και στο dark web.
Όταν λέμε «ομάδα», μιλάμε για πάνω από 10.000 μέλη από όλον τον κόσμο, με εξαιρετική οργάνωση. Ιδιωτικοί ερευνητές, ταλαντούχοι hackers, αλλά και άτομα ενθουσιώδη που θέλουν απλά να συμβάλλουν σε ένα διεθνές έργο, ενώνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους για την εύρεση αγνοουμένων από κάθε χώρα του κόσμου.
Θέλω να γίνω μέλος τώρα!
Hold your horses, μικρέ private investigator. Είπαμε ότι η ομάδα Trace Labs είναι πολύ καλά δομημένη και ιεραρχημένη, οπότε η είσοδός σου σε αυτήν δεν είναι διαδικασία ενός βήματος. Πρώτα επιλέγεις πώς θα συμβάλλεις στην ομάδα: Θέλεις να γίνεις μέλος στο Discord της ομάδας; Θέλεις να κάνεις ένα donation που θα βοηθήσει τους σκοπούς της; Ή μήπως θέλεις να συμμετάσχεις σε ένα Search Party CTF; Ανάλογα με τις δυνατότητές σου, επιλέγεις τη βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις.
Αν η επιλογή σου «γέρνει» προς την τελευταία, τότε να ξέρεις πως θα έχεις συνεχή επιμόρφωση, αφού οι Trace Labs διενεργούν συχνά σεμινάρια που κάνουν upgrade τα skills των καλών hackers.
Ένας όμως είναι ο κανόνας: Δεν κάνουμε θεωρίες συνωμοσίας, μόνο έρευνα. Που σημαίνει: συλλέγουμε πληροφορίες και τις παραδίδουμε στους υπεύθυνους, δηλαδή τις Αρχές, ώστε να συνεχίσουν το έργο τους πιο εξοπλισμένοι.
Do’s & Don’ts
Εδώ μπορείς να βρεις τα βασικά do’s & don’ts που θέτει σαν αρχές η ομάδα. Πριν κλικάρεις, ας σου κάνουμε κάποια μικρά spoilers: Πρώτον, δεν είσαι και πολύ investigator αν έχεις βάλει στη λίστα των υπόπτων σου όλους τους φίλους / followers του αγνοουμένου. Τα likes δεν σημαίνουν απαραίτητα αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ατόμων στην «πραγματική» ζωή. Σκέψου ότι στόχος σου είναι να προσανατολίσεις την έρευνα προς κάπου συγκεκριμένα, όχι να την αποπροσανατολίσεις με μια μακροσκελή λίστα «υπόπτων».
Ένα μεγάλο don’t είναι η χρήση εξωτερικής βοήθειας. Τα μόνα άτομα με τα οποία συνεργάζεσαι είναι τα μέλη της ομάδας Trace Labs. Συνεπώς, δημόσιες αναφορές στα social media σου ή η όποια δική σου πρωτοβουλία για συνεργασία με άτομα εκτός της ομάδας όχι απλά δεν βοηθάει, αλλά παραβαίνει τους βασικούς κανόνες των Trace Labs. Ακόμα κι όταν το event ενός Search Party έχει λήξει, δεν κάνεις ανακοινώσεις στα social σου. Κρατάς low profile και συνεχίζεις να λειτουργείς για τους σκοπούς της ομάδας, όπως πριν.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το έργο της ομάδας, μπορείς και να περιηγηθείς στο TikTok, πέρα από το site της. Και φυσικά, αν θέλεις να γίνεις hacker για καλό σκοπό, μόλις βρήκες αυτόν τον καλό σκοπό.