Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας να βρεθούμε σε μια εξαιρετικά αγχώδη κατάσταση την οποία δεν είχαμε ιδέα πώς να διαχειριστούμε. Μια ομιλία, ένα σημαντικό ραντεβού ή ακόμη και γεγονότα που συνέβησαν και επανέρχονται στο μυαλό μας για να μας ταλαιπωρήσουν, μπορούν να μας προκαλέσουν απίστευτο άγχος. Όλα, ξεκινούν από τον υποθάλαμο, ένα μικρό σημείο του εγκεφάλου, που στέλνει τις ορμόνες του στρες στο αίμα.
Αν δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε το άγχος μας, είναι καλό να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό. Είναι πολύ σημαντικό να μην το αγνοήσουμε, καθώς το στρες έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του στρες
1. Επιπτώσεις σε κεντρικά νευρικά και ενδοκρινικά συστήματα
Όπως προαναφέρθηκε, ο υποθάλαμος ενεργοποιεί τις ορμόνες του στρες, στέλνοντας μήνυμα στα επινεφρίδια να απελευθερώσουν την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες αυξάνουν το καρδιακό παλμό και στέλνουν το αίμα σε όργανα που το χρειάζονται περισσότερο, όπως η καρδιά και οι μύες.
Αν το νευρικό μας σύστημα δεν επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα (ύστερα από ένα έντονο σοκ, για παράδειγμα) είναι πιθανό να συνεχιστεί η έκκριση αυτών των ορμονών. Το χρόνιο στρες μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού ή junk food, σε υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, καθώς και σε κοινωνική αποστασιοποίηση.
2. Επιπτώσεις σε αναπνευστικά και καρδιαγγειακά συστήματα
Οι ορμόνες του στρες μεταφέρουν με γρήγορο ρυθμό το αίμα στα όργανα τα οποία ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση. Το αίμα, το οποίο περιέχει σημαντική ποσότητα οξυγόνου, αρχίζει να διανέμεται πιο γρήγορα σε όλο το σώμα και ταυτόχρονα αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής μας.
Note: Αυτή η διαδικασία μπορεί να δυσκολέψει πολύ την αναπνοή ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και εμφύσημα.
Επιπλέον, η καρδιά μας αντλεί και αυτή αρκετή ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια του στρεσογόνου επεισοδίου. Οι ορμόνες του στρες αναγκάζουν τα αιμοφόρα αγγεία να μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο στους μύες μας και αυτό αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση.
Σε αυτή την περίπτωση, το χρόνιο και επαναλαμβανόμενο άγχος μπορεί να κάνει την καρδιά μας να δουλεύει πιο έντονα. Σε αυτήν την περίπτωση, αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.
3. Επιπτώσεις σε πεπτικό σύστημα
Μια αγχωτική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και το πεπτικό μας σύστημα. Είναι πιθανό να εμφανίσουμε καούρα ή παλινδρόμηση οξέος εξαιτίας της αύξησης του οξέος του στομάχου.
Επίσης, επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο το φαγητό κινείται μέσα στο σώμα μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάρροιες ή δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουμε ναυτία, εμετό ή πόνο στο στομάχι.
4. Επιπτώσεις σε μυϊκό σύστημα
Κατά τη διάρκεια ενός αγχώδους περιστατικού, οι μύες μας ετοιμάζονται να αντιδράσουν στην απειλή που εμφανίζεται και σφίγγονται. Οι σφιχτοί μύες μπορούν να μας προκαλέσουν δυνατούς πονοκέφαλους, πόνους στην πλάτη, στους ώμους και γενικότερα σε όλο μας το σώμα. Αν αντιμετωπίζουμε συχνά τέτοιες καταστάσεις, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για την χαλάρωσή τους.
5. Επιπτώσεις σε σεξουαλικό και αναπαραγωγικό σύστημα
Το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει επίσης το σεξουαλικό και το αναπαραγωγικό μας σύστημα. Στην περίπτωση των ανδρών, σε μια στρεσογόνα κατάσταση αυξάνεται η τεστοστερόνη στον οργανισμό. Σταδιακά, εξαιτίας του συχνού άγχους, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται, επηρεάζεται η παραγωγή σπέρματος και προκαλούνται στυτικές δυσλειτουργίες.
Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων.
Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο επίπονες για τις γυναίκες, καθώς μπορεί να επηρεαστεί ο εμμηνορροϊκός τους κύκλος. Τέλος, μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης.
6. Επιπτώσεις σε ανοσοποιητικό σύστημα
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει και κάποιο όφελος, καθώς η διέγερση του ανοσοποιητικού μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των λοιμώξεων και στην επούλωση των πληγών. Ωστόσο, με το χρόνιο άγχος, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά, φαινόμενο αρκετά δυσάρεστο σε πολύ μικρές ηλικίες.
Τα αγχώδη άτομα είναι πιο ευαίσθητα σε ιογενείς ασθένειες όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, καθώς και άλλες λοιμώξεις. Επίσης, εξαιτίας του άγχους μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ξεπεράσουμε μια ασθένεια ή έναν τραυματισμό.
Εν κατακλείδι, οι συνέπειες του στρες μπορεί να μας επηρεάσουν αρκετά, τόσο σωματικά όσο και στην καθημερινότητά μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να προστατέψουμε τον εαυτό μας και να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε το άγχος μας όσο καλύτερα μπορούμε.