Όλοι στο σπίτι τους έχουν ένα ποτό ή cocktail που θα ανοίξουν σε κάποια γιορτή ή γενικότερα όταν έρθουν καλεσμένοι στο σπίτι. Πλέον είναι αρκετά εύκολη η αγορά ενός ποτού και υπάρχει τεράστια ποικιλία από μικρά μαγαζιά μέχρι μεγάλες αλυσίδες super market.
Στην Ελλάδα υπάρχει νόμος που απαγορεύει την πώληση ποτών και τσιγάρων σε άτομα κάτω των 18 ετών. Αυτό βοηθάει ώστε να υπάρχει ένας έλεγχος της κατάστασης διότι οι ανήλικοι δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν από υπερβολική κατανάλωση ποτών.
Όπως είπαμε παραπάνω, η αγορά είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μπορείτε να αγοράσετε ποικιλία ποτών και να δημιουργήσετε ένα δικό σας με τις γεύσεις της αρεσκείας σας. Με την ανάμειξη των ποτών φτιάχνεται ένα cocktail. Το πιο διάσημο cocktail είναι η μαργαρίτα και αυτό βγαίνει επειδή το επιλέγει ο κόσμος από όλο τον πλανήτη. Είναι αρκετά γνωστό αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προέρχεται και ποια είναι η ιστορία του;
Η ιστορία του cocktail Margarita
Η μαργαρίτα δημιουργήθηκε πρώτη φορά στο Μεξικό αλλά υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ιστορία της. Μία από αυτές, η οποία έχει επικρατήσει, λέει ότι το cocktail αυτό δημιουργήθηκε το 1936 από τον Carlos Danny Herrera ο οποίο ήταν μπάρμαν στο ξενοδοχείο Rancho la Gloria στην πόλη Τιχουάνα του Μεξικού.
Λέγεται πως μια τακτική θαμώνας του ξενοδοχείο, η οποία ήταν Αμερικανίδα χορεύτρια και την έλεγαν Marjorie King, είχε αλλεργία σε πολλά ποτά εκτός από την τεκίλα αλλά δεν της άρεσε να την πίνει σκέτη. Έτσι λοιπόν ο Herrera ανακάλυψε την συνταγή του cocktail μαργαρίτας. Το όνομα το έδωσε επίσης ο Herrera και το εμπνεύστηκε από το λουλούδι μαργαρίτα που το τοποθετούσε στο ποτήρι.
Άρχισε να διαδίδεται και να φτιάχνεται σε πολλά μπαρ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής περίπου την δεκαετία του ’60. Το1970 ξεκίνησε να φτιάχνεται η παγωμένη της εκδοχή, που αναμιγνύονται όλα τα υλικά με πάγο και είναι η μορφή που επικρατεί μέχρι σήμερα.
Η κλασσική συνταγή είναι:
- 50 ml τεκίλα
- 25 ml λικέρ πορτοκάλι
- 25 ml lime (προτιμάται να στύβεται φρέσκο)
Σερβίρεται σε ειδικό ποτήρι για μαργαρίτα και τοποθετείται αλάτι στο χείλος του ποτηριού.
Πλέον υπάρχουν πολλές παραλλαγές και επικρατεί η παραλλαγή με την προσθήκη φρούτων, όπως για παράδειγμα φράουλα, που είναι η πιο κοινή. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε ότι τα cocktail συνοδεύονται τέλεια με αποξηραμένα φρούτα! Για αρχή θα σας βοηθήσουν πολλές συνταγές που θα βρείτε στο διαδίκτυο και έπειτα μπορείτε να κάνετε τα δικά σας πειράματα.
Το ιδανικό σετ για το ιδανικό cocktail
Εξοπλιστείτε με σετ για κοκτέιλ και ξεκινήστε να πειραματίζεστε με στόχο την δημιουργία του τέλειου cocktail. Ένα σετ παρασκευής cocktail είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε mixologist,αρχάριο και επαγγελματία, που περιέχει τα απαραίτητα για τη δημιουργία μιας ποικιλίας cocktail με ακρίβεια και μεράκι.
Κεντρικό σε αυτό το σετ είναι το shaker, συνήθως ένα Boston ή ένα cobbler shaker, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανάμειξη και την ψύξη των συστατικών. Το jigger, ένα εργαλείο μέτρησης διπλής όψης, εξασφαλίζει ακριβείς μετρήσεις αλκοολούχων ποτών και μίξερ, καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη της τέλειας ισορροπίας σε ένα cocktail.
Επιπλέον, ένα σουρωτήρι χρησιμοποιείται για να συγκρατεί τον πάγο και άλλα στερεά όταν ρίχνετε το ποτό σε ένα ποτήρι. Ένα muddler είναι ένα άλλο βασικό εργαλείο, που επιτρέπει στον μπάρμαν να συνθλίψει συστατικά όπως βότανα και φρούτα, απελευθερώνοντας τις γεύσεις και τα αρώματά τους στο μείγμα.
Αυτά τα βασικά εργαλεία συμπληρώνουν μια ποικιλία άλλων αξεσουάρ που ενισχύουν την εμπειρία παρασκευής cocktail. Ένα ειδικό κουτάλι, με τη μακριά, στριφτή λαβή του, έχει σχεδιαστεί για να ανακατεύετε ομαλά και αποτελεσματικά τα ποτά σε ψηλά ποτήρια.
Για το γαρνίρισμα, ένα μικρό μαχαίρι και ένας αποφλοιωτής είναι απαραίτητα για τη δημιουργία διακοσμητικών στοιχείων. Επιπλέον, ένα σετ μπορεί να περιλαμβάνει ένα φίλτρο με λεπτό πλέγμα για την αφαίρεση μικρών θραυσμάτων πάγου ή πολτού και έναν αποχυμωτή εσπεριδοειδών για την εξαγωγή φρέσκου χυμού από λεμόνια, λάιμ και πορτοκάλια.
Μαζί, αυτά τα εργαλεία όχι μόνο διευκολύνουν τη δημιουργία νόστιμων και οπτικά ελκυστικών cocktail αλλά και εξασφαλίζουν μια επαγγελματική και απολαυστική εμπειρία bartending.